Всичко в света е относително. Един милион долара е огромна сума за човек със средна заплата, а за някои това е капка в морето.

statistika

Статистика

Да пробягаш 100 метра за няколко секунди е чудо за обикновените хора, но за атлетите не е голям труд.

Често някои оратори представят статистика така, че хората не знаят как да я оценят. 10 000 хиляди долара, това много ли са? Да, за покупка на велосипед тази сума е голяма, но за да си купиш дом не е достатъчна.

Ако вие представяте статистика с „голи“ цифри ще загубите аудиторията.

Ето някои съвети, които ще ви помогнат ефективно да представяте статистика в цифри пред своята аудитория:

  1. Сравнете цифрите с нещо, което може да се приложи към тях.

  2. Сравнете числата с подобна ситуация. Например, ако новия процес на производство отнема 15 мин., сравнете това време със стария процес. Например, кажете, че стария производствен процес продължава 2 часа, за да може аудиторията да сравни продължителността на новия и стария процес.

  3. За по-голям ефект, кажете на публиката колко повече продукти вие ще можете да произведете, спестявайки с новия процес. Отидете още по-далеч и кажете колко струва всяка загубена минута, тогава статистиката ще стане силен аргумент за промяна.

  4. Създайте жива картина, за да покажете размера: например, ако описвате размер или дистанция, кажете: „ това е еквивалент на пет футболни игрища“, или „ това стига, за да се напълнят десет олимпийски басейна“.

 

Статистиката може да бъде много убедителна само ако вашата аудитория може с нещо да сравни вашата статистика.

 

 


www.Orator.bg

Ораторско майсторство и презентационни умения

Курсове | Семинари | E-Обучения | Е-Наръчник | Фирмени обучения