Театърът, това е уникално направление. Играта на истинският актьор не означава изкуственост и фалш. Тя трябва да е толкова естествена, колкото самия живот. И в същото време откровена като бельото за първата брачна нощ.

Не по-малко трудно е да се напише сценария. Въпреки че много хора вярват, че животът им е много интересен и достоен за реализация на сцената или екрана, в действителност, той е интересен само за самия човек.

** FILE **In this photo released by Teatro alla Scala, the cast of  Giuseppe Verdi's "Aida" acknowledges the applause at the end of the opera at La Scala theater, in Milan, Italy, Thursday, Dec. 7, 2006. La Scala canceled a long-awaited performance of Verdi's ''Requiem'' conducted by Daniel Barenboim due to a strike by the opera house's 800 employees. The ''Requiem'' performance scheduled for Friday, Nov. 9, 2007  was to cap a year of commemorations marking the 50th anniversary of the death of Arturo Toscanini and mark one of Barenboim's first appearances in his new role as La Scala's principal guest conductor, was called off. (AP Photo/Marco Brescia/Teatro alla Scala) / SCANPIX Code: 436

Атмосферата, дълбоките лични усещания на зрителя, които дори не винаги тематически са свързани с конфликта в ситуацията, но безусловно, предизвикани от таланта на режисьора – ето това е главния успех на режисьора.

Крехкостта на човешкия живот, лекотата на извършване на трагични грешки и неизбежната разплата за тях е талантлива нагледна демонстрация на това, че вие държите в напрежение залата.

На сцената се създава реалния живот, и това не може да бъде заменена с нищо. По-точно, главната искра на театъра е някъде тук, в мистериозен пространство между сцената и публиката. Между сърцето на артиста ( в което са вложени още и сърцето на драматурга и режисьора) и сърцето на зрителя ( в което е вложен целия преживян живот).

Задачата на сценариста е да превърне ежедневните и напълно обичайни събития във вълнуващи за зрителя. Талантливият сценарист ще опише ясно всички детайли, и щастието на булката в сватбена церемония, и вълнението на младоженеца, дори възглавничките за пръстените ще се вписват в общия фон на ритуала.

Добрата игра на актьора може да поправи дори лошия сценарий, точно както лошата може да развали добрия сценарий. Именно затова на конкурсите разделят актьорската игра и режисурата, звукът и музикалното оформление и т.н.

Театърът и киното са много различни. Актьорите, които се снимат във филми много искат да работят в театъра, защото смятат, че именно театъра е критерий за най-високо майсторство.

Ценителите на това изкуство винаги с удоволствие отиват на поредната премиера и даряват актьорите със своята любов. Актьорите с удоволствие разказват за куриозите, които се случват с тях на сцената на театъра. Всеки актьор има в запас своя интересна история.

Театърът е едно от най-древните изкуства в света, което оказва голямо влияние върху мирогледа на всеки човек, увлечен в този жанр.