Всяка творческа личност трябва от време на време да отлага всички ангажименти и да се уединява. Уединението позволява да се насладиш на така наречената творческа пауза, когато мозъка решава един или друг проблем от страни във фонов режим.

tvorcheska-pauza

Творческа пауза

В резултат на временното отстраняване от външни дразнители съзнанието намира изход от много ситуации с лекота и непринуденост. Възниква усещането, че правилното решение е дошло сякаш от само себе си от дълбочината на душата. За да може самата творческа пауза да бъде ефективна, ви е нужна временна изолация.

Въпреки това, в момента, с оглед на постиженията на научно-техническия прогрес, това е много трудно. В колата сме заобиколени от навигатора и радиото, в обществения транспорт вниманието се краде от смартфона, а в дома от компютъра и телевизора. Всичко това прави практически невъзможно развитието на творчески способности.

В прогресивния свят всичко се създава с цел да се избегне уединението. Повечето хора желаят постоянно да имат връзка. Всеки от нас има желание да общува с приятели и роднини. Ние се регистрираме в социалните мрежи, изпитвайки жажда за общуване и стремеж да разкажем колкото се може повече за себе си на повече хора. Тези желания съвсем не ни оставят възможност да бъде сами със себе си, за да преосмислим важни неща в живота ни. Нека да разгледаме няколко варианта за това как можете лесно да се уедините, да се отдадете на творческа пауза,  отчитайки хаоса и суматохата на съвременния темп на съществуване.

От древни времена, хората са знаели за предимствата на неприкосновеността на личния живот. Ето защо съботата е измислена, за да може всеки да има възможност да прекара известно време сам със себе си.

Изберете за себе си най-удобният начин да се изолирате от външните контакти поне за няколко часа. Можете да се разходите или да спортувате сред природата, да закусите в заведение с малко клиенти.

Чудесен начин е медитацията, която позволява напълно да прочистите вашия разум от ненужни натрапчиви мисли. Един от най-добрите методи е да не мислите за нищо. Има още по-ефективен метод, съсредоточаване върху дишането. С времето ще видите невероятен ефект от медитацията.

Можете да се отдадете на кратка следобедна дрямка. За много хора, че ще бъде трудно в началото да се потопят в съня, или обратно, човек може да проспи много дълго време. Не си струва да преживявате по този повод, с времето ще си изработите устойчив навик.

Творческата пауза може да изглежда като вътрешен диалог. Подобни беседи помагат за много по-дълбоко разбиране на себе си. Отказ от концентрация също е доста ефективно. Трябва да спрете да размишлявате върху проблемите, тъй като вашите мисли постоянно ще се въртят около ежедневните дела. Отвлечете се за известно време, погледайте улицата през прозореца. Творческата криза ще се изпари и ще видите колко много гениални идеи могат да посетят главата ви. По този начин ще можете значително да разширите вашето съзнание.

Вижте още:

Какво е това артистичност?

Хигиена и профилактика на гласа


www.Orator.bg

Ораторско майсторство и презентационни умения

Курсове | Семинари | E-Обучения | Е-Наръчник | Фирмени обучения