Често се сблъскваме с това, че организаторите на презентации, тренинги и семинари отчитат всичко, освен това, как правилно да се разположат участниците в залата.

uchastnici-v-zalata

Как да разположим участниците в залата?

Не става въпрос за размера на залата. Въпросът е много прозаичен. Например, имаме зала за 100 участници, а са се регистрирали само половината. Ако не предприемем никакви действия, участниците в залата ще се разположат приблизителнo така, както е показано на рисунката, като с червено са отбелязани заетите места.

uchastnici-v-zalata (3)

За хората е много скъпо тяхното лично пространство и за това те сядат на дистанция един от друг, създавайки впечатление за празна зала. А на нас това не ни е необходимо. Освен това, за оратора е твърде неудобно и некомфортно да говори в подобна атмосфера, на първо място заради самите слушатели.

Много от ораторите подканят участниците да седнат по-близо един до друг, като така само губят време и демонстрират лоша организация. Много по-лесно да се създадат условия, за да могат участниците в мероприятието да следват нашите правила.

Това лесно може да се направи, като се приберат излишните столове в залата и се оставят по-малко места от очакваните участници. Не е важно, че в залата ще има много свободно пространство, участниците не се притесняват от това, за разлика от празните столове. Какво ще получим като резултат? Ораторът, пред него има 20 места, които бързо се запълват, а още десет участници ще заемат места на столовете, които ще им донесат вашите помощници.

Резултат:

– Чувството за лична грижа и внимание от страна на организаторите към участниците в залата.

–  Впечатлението от недостиг на места, което е само в плюс.

– Плътно седнала група от  участници. Така и за оратора ще бъде по-удобно да говори, и информацията ще се възприема по-добре.

 

Вижте още:

Причини за лошо представяне на оратора

Как да развълнувате аудиторията с доклада си – полезни съвети


www.Orator.bg

Ораторско майсторство и презентационни умения

Курсове | Семинари | E-Обучения | Е-Наръчник | Фирмени обучения