Зрителната памет е много важна за човека, но малко хора работят над нейното развитие. Някои имат природната дарба да „фотографират“ образи, при други образите се изтриват след няколко минути.

Zritelna-pamet (2)

Развитие на зрителната памет

Но не се притеснявайте, всяко умение може да се развива, и зрителната памет не е изключение. Тя може да се тренира с комплекс упражнения.

Разделяйте цялото на детайли

Мозъкът по-лесно запомня образа на части, отколкото като цяло. Много по-лесно ще бъде да фиксирате всяка част, а след това да ги сглобите в една картина. Тази методика се прилага отдавна при задачи, за изпълнението на които е необходимо участието на зрителната памет, например, ако трябва да се запомни карта.

Бъдещите преводачи с китайски език в началото често се сблъскват с трудности при запомнянето на йероглифите. За да ги улеснят, преподавателите обясняват, че във всички йероглифи има едни и същи знаци, комбинирани по различен начин. Научавайки тези детайли, ще бъде много по-лесно да се научат йероглифите.

По същия начин, можете да фиксирате в паметта си образи, съставени от еднотипни компоненти. Например, как е облечен един човек. Тази информация може да бъде разделена на три „зони“ – глава, торс и крака. На главата има шапка или прическа; торса е облечен в една дреха ( палто или рокля), а може и в две ( риза и панталон), на краката при всички случаи ще има нещо ( обувки, маратонки…). Сега, запомнете цветовата комбинация на всички детайли и готово. Този метод работи добре, когато трябва да се запомнят хора, с които се виждате за първи път.

Пъзели и ребуси

Изглежда, пъзелът – картинка е детска игра, но в действителност те добре развиват зрителната памет. Добри са картинките, в които трябва да намерите разликите: търсейки разликите в практически два еднакви предмета, ние се учим да забелязваме детайлите.

Играйте игри, където ще трябва да се помнят неща в определен ред. Това развива чувството за композиция и вярно възприемане на пространството.

Развивайте синестетичното  възприятие

Как мирише един слънчев ден? Какъв вкус има червеният цвят? Това не е просто игра. По такъв начин вие развивате връзката между визуалните образи и усещанията на всички други сетива. Синестезията помага на мозъка в изобретяването на комплекс асоциативни връзки: участието им ще направи по-лесно намирането на правилните данни в паметта.

Благодарение на синестезията зрителните образи здраво се закрепват в съзнанието – една сензорна система на възприятие пуска механизма на друга. Повечето хора по-лесно запомнят цвят, мирис или вкус, отколкото имена, затова всички търговски марки имат собствено разпознаваемо оцветяване.

Чрез развитието на синестезията вие включвате и своите творчески таланти. Много гениални творци от света на изкуството са притежавали това полезно качество.

Копирайте асиметрични рисунки

Най-добре се запечатват в паметта визуални образи, които могат логично да бъдат обяснени. И обратното, колкото по-малко смисъл има в изображението, толкова по-сложно се възпроизвежда. Заради това много пътешественици се ориентират лесно в съвременните градове с ясна структура и веднага се загубват в старинните центрове с липсата на логика в разположението на улиците.

Има отлично упражнение, което оказва много силно влияние върху развитието на зрителната памет. То не лесно затова е добре да се научи още като дете. За целта вземете камък с цветни жилки – мрамор или малахит. Разбира се, може да използвате и снимка.

Вземете лист и молив и нарисувайте „портрет в натура“, като се стараете да възпроизведете всички линии, цветови преходи, дебелени и разположението на линиите една към друга. След това вземете друг лист и се опитайте да възпроизведете рисунката по памет. Може би ще се наложи да пробвате много пъти, до като се доближите до оригинала.

Превръщайте изображенията в думи

Много хора с лоша зрителна памет могат да компенсират този недостатък с умението добре да запомнят думи в определен ред. Нашият мозък прекрасно се справя със замяна на изображенията със символи. Разбивайки образите на детайли, е достатъчно просто да им дадете словесно описания, желателно с повече подробности.

Например, вие сте само веднъж сте видели един човек, и сега ще трябва да се срещнете отново с него между голяма тълпа. За да не се сконфузите, си представете, че го описвате за съставяне на фоторобот: „Ръст по-висок от нормалния, слаб, тъмна коса, ниско подстригана, тъмни очи, широки вежди. Голям нос, с гърбица.“.

Преобразуването на зрителният образ във вербални символи ще ви помогне да конкретизирате детайли, на които не сте обърнали внимание при запознаването с новия приятел. Отивайки на среща, вие просто ще произнасяте неговия портрет, а вашия мозък сам ще възпроизведе визуална картина.

Обръщайте внимание на подробностите

Когато пред мозъкът не стои задача да запомня някакви елементи на видяна картина, той не се напряга. За да доведете умението да забелязвате подробности до автоматизъм, трябва да се упражнявате.

С какво беше облечен колегата, който срещнах на улицата? Как жестикулираше? Какъв фон имаше зад гърба му – улица, дървета? Колко и какво сте забелязали? Как бяха разположени предметите?

Тренирайки по този начин вашия мозък, доста бързо ще се научите да запомняте обстановка и незначителни детайли от случващи се с вас събития, и ще усъвършенствате вашата зрителна памет. Важното е, да не му позволявате да „хитрува“, създавайки измислени подробности За да избегнете това, връщайте се на мястото и сверявайте действителните подробности с това, което сте запомнили.

Вижте още:

Четири способа за възприемане на информация

Упражнения за развитие на паметта


www.Orator.bg

Ораторско майсторство и презентационни умения

Курсове | Семинари | E-Обучения | Е-Наръчник | Фирмени обучения