Мимиката на лицето е мощен инструмент за изразяване на емоции и чувства, които могат да бъдат по-красноречиви от всякакви думи. Нищо чудно, че има отделен жанр на театралното изкуство – пантомима.

Emotient-can-recognise-nine-em

Как да развием мимиката на лицето

Мимът умее да накара публиката да се смее и плаче, разигравайки спектакъл с лицето си. Представете си колко ще обеднее общуването, ако го лишим от допълнителните способи за предаване на вътрешното състояние – интонации, жестове и мимики. Има много професии, за които е важно да можеш да контролираш изражението на лицето. Това е ярък израз на емоция, както и обратното – способността да не издаваш своите чувства. Актьори, учители, лидери, дипломати, бизнесмени, водещи … Но не само за работата е необходимо да се знае как да се тренира мимиката на лицето – красиво и достоверно да предава своите чувства трябва да може всеки.

Паралелно с мимиката трябва да се развива и речевия апарат. Тези два механизма са неразривно свързани един с друг. Например, съществува лечебен комплекс мимически упражнения за деца с дизартрия – разстройство на функцията на произнасяне. В речта и мимиката на лицето съществува „солидарност“: колкото по-ясна е речта, толкова по-добре са разработени мускулите на лицето и обратното.

Но преди да разберем как да развием мимиката на лицето, да се заемем с въпроса, който притеснява много хора.

 

Зареждане за лицето

За да развием мимиката на лицето, първо трябва да го направим по-подвижно, да разкрепостим мимическите мускули. Спортистите преди тренировка правят загрявка, нека и ние го направим.

Застанете пред огледалото, приберете си косата, покажете челото, цялото лице трябва да бъде открито.

Започнете енергично да движите различните части на лицето си, опитвайки се да развиете колкото е възможно по-голяма амплитуда. Например, следните движения:

  • Повдигайте и отпускайте веждите;

  • Широко отваряйте и затваряйте устата;

  • Усмихвайте се колкото може по-широко без да показвате зъби, след това рязко направете „кокошо дупе“ или „въздушна целувка“.

  • Широко отваряйте очи и рязко ги свивайте.

Важното при тези упражнения е да участва само една част от лицето, останалите да не се задействат. В началото това ще бъде трудно, защото едни мускули „дърпат“ други след себе си, и заедно с веждите например, можете да започнете инстинктивно да повдигате устните си.

Тези упражнения трябва да се повтарят редовно, дори когато вече са разработили изражението на лицето. Те помагат на мускулите да бъдат бързи и гъвкави. Но първо трябва да тренирате 3-4 пъти седмично, а след това можете да оставите една сесия. Една сесия трябва да продължи около един час.

 

Глупави мимически навици

За да притежавате красива и изразителна мимика на лицето, е необходимо да се избавите от навици, които развалят изражението на лицето ви и предизвикват ранни бръчки. Много от нас се мръщят, кривят си лицето, без да осъзнават колко им вреди това. Ако имате подобни навици, контролирайте ги. А за да не се отпускате, периодично ги правете пред огледалото, като видите колко е некрасиво ще се появи стимул да се избавите от тях. Ако постоянно забравяте за самоконтрола, помолете някой от близките ви да ви напомня. Най-добре с това се справят майките, те като никой друг искат децата има да бъдат красиви и обаятелни.

Мимика има всеки, тя се залага в мозъка още в детството, когато малките деца гледат своите родители и копират изражението на лицата им. Не контролираната мимика е подобна на невъзпитан човек, винаги ще намери къде да „цепи дърва“. За такива хора говорят, че всичко им е изписано на лицата.

Не трябва да се омаловажава ролята на мимиката на лицето. Само едно правилно използване на мимиката може значително да промени съдбата на човек. И на това човек може да се учи по всяко време, независимо от възрастта.

Вижте още:

Как начинаещия актьор да се научи да контролира тялото си?

Как да получите навици за сценични движения?


www.Orator.bg

Ораторско майсторство и презентационни умения

Курсове | Семинари | E-Обучения | Е-Наръчник | Фирмени обучения