Сигурно сте присъствали на презентации с PowerPoin. Вие влизате в залата и след като всички са се събрали, светлините угасват и започва представлението. Лекторът клика отново и отново, докато не ви стане непоносимо скучно. Сърдито търкате очи и преставате да слушате презентацията.

Кажете “НЕ» на презентациите с PowerPoint

 

Boring-Presentation

Смятате ли, че тренинговите семинари или презентации във вашата компания са еднообразни? Смятате ли, че те всички изглеждат еднакво, независимо от темата? Само няколко презентации са различни и си мислите, нима в компанията никой друг не може да бъде изобретателен? А може би, работата е в PowerPoint презентациите, които правят вашата компания да изглежда като останалите?

PowerPoint станаха толкова популярни в света, че думата PowerPoint“ мигновено се асоциира с презентации. Вместо да се помоли лектора за копие от бележките по презентацията, хората молят да им изпрати PowerPoint.

Презентациите „Въпрос-отговор“ са много по-ефективни, вместо PowerPoint. Материалите могат да бъдат разпечатани преди презентацията, за да може хората да си подготвят въпросите.

Повечето лектори просто са пристрастени към PowerPoint презентациите. Колкото повече ги използват, толкова е по-сложно да се откажат от тях. И за това лекторите плащат цена: хората не ги слушат, заспиват на техните дълги презентации. Производителността пада и те се изключват от хората.

Никога не забравяйте, че контакта с аудиторията е основния фактор за комуникация!

Не забравяйте, че хората възприемат информацията по различни начини. Някои учат като използват зрителната памет, други използват слуховата памет, а някои учат чрез движение. Най-добрият способ е да се намери подход към всеки присъстващ.

Не забравяйте, че хората, които учат с помощта на визуални ефекти, си спомнят не само отделените пунктове, те се нуждаят от картинки, графики, чертежи. Хората, възприемащи информацията слухово не възприемат звука на камбанките. На тях им трябва мощния глас на лектора, който предизвиква тяхното любопитство. Хората, които запомнят по-добре движенията, не възприемат информацията по движещите се думи на слайдовете.

Обикновено хората не участват в презентации, ако преди са ги обиждали. Възможно е, по-рано да са ги поставяли в неудобно положение, когато те са се опитвали да изразят своите мисли на глас. Или се страхуват, че в тях няма нищо сериозно, за да помогнат, затова се страхуват да не се окажат глупави. Или хората може би просто не се интересуват какво се случва. Въпреки, че няма едно единствено решение за всички тези проблеми, можете просто да подобрите своето общуване с аудиторията. Попитайте „Имате ли някакви въпроси?“ или „Възникнаха ли у вас въпроси?“. Канете аудиторията да участва активно в презентацията.

Вижте още:

Причини за лошо представяне на оратора

10 съставни на успешната презентация


www.Orator.bg

Ораторско майсторство и презентационни умения

Курсове | Семинари | E-Обучения | Е-Наръчник | Фирмени обучения