Качеството на вашата презентация на стоки и услуги често определя дали клиента ще купи от вас или от вашите конкуренти. Въпреки това, опитът показва, че по-голямата част от презентациите не мотивират достатъчно за покупка.

prezentacia-na-stoki

Ефективна презентация на стоки и услуги

Ето седем стратегии, които ще ви помогнат да създадете презентация, която ще ви отличава от вашите конкуренти:

  1. Правете презентации, които се отнасят за вашите клиенти. Една от най-често срещаните грешки е използването на общи презентации. Това означава, че хората казват едно и също нещо във всяка презентация и се надяват, че това представяне ще повлияе на клиента. Обсъждането на дадени стоки и услуги трябва да бъде уникално за всеки потенциален клиент. Ако използвате презентация PowerPoint, поставете логото на вашата компания на слайдовете и опишете как тези слайдове се отнасят към тяхната ситуация. Покажете, как вашите стоки или услуги решава техния проблем.

  2. Създайте връзка между вашия продукт и клиента. Това ще помогне да определите как изглежда крайния продукт, ще помогне на клиента детайлно да изучи предлагания продукт. Позволете на клиентите да задават въпроси и не забравяйте да обсъдите предимствата и ползите ( не характеристиките на продукта), които носи на клиента вашия продукт. Кажете на вашите клиенти, че те се купуват заедно с вашите стоки.

  3. Бъдете точни. Днес всички са твърде заети, за да слушат дълги дискусии. Определете вашите ключови моменти и помислете как можете да ги направите кратки.

  4. Бъдете оживени. Повечето презентации на стоки и услуги са много скучни и еднообразни. Оживете вашата презентация. Ако действително искате да се различавате, проявете енергия и ентусиазъм. Вашият глас трябва да бъде ясен, а не монотонен. Използвайте диктофон в презентацията, това ще ви позволи да чуете как звучи вашия глас от страни.

  5. Научете се да привличате внимание. Например, представете си, че казвате на клиента „ Ние можем да ви помогнем да спечелите пари“. Или вие, слагайки лист хартия на земята, питате клиента „Ако ви покажа как този малък лист ще ви помогне да спечелите пари, ще ви заинтересува ли това предложение?“.

  6. Използвайте визуални ефекти. Вместо да разказвате на клиента какво смятате да правите, по-добре използвайте бяла дъска, където можете да пишете факти, да чертаете и записвате коментари, касаещи дискусията. Този подход никога не се проваля, тъй като визуални ефекти винаги помагат на клиентите да решат.

  7. Вярвайте в своя продукт или услуга. Без съмнение, това е най-важният компонент на всяко представяне на стоки и услуги. Когато обсъждате решения, вие ставате ли по-енергичен? Изразява ли вашият глас възбуда, вълнение? Изразява ли вашият език на тялото ентусиазъм? Ако не, то трябва да смените подхода. Ако вие самите не се възхищавате на своя продукт, как може да очаквате от клиента покупка?

 

Вижте още:

10 съставни на успешната презентация

Курс “Риторика и увереност в речта”


www.Orator.bg

Ораторско майсторство и презентационни умения

Курсове | Семинари | E-Обучения | Е-Наръчник | Фирмени обучения